GRINDALUL
Grindalul este un vierme Enchitraeus bucholtzi care are o lungime de 3-4mm.
.
Moduri de obtinere :
a) Pentru cultura avem nevoie de o cutie de plastic cu capac in care se foloseste ca substrat muschiul de padure,turba sau chiar buretele.Pe acest substrat se pun cativa viermi dintr-o cultura mai veche si care se hranesc cu fulgi de vaz,cartofi fierti sau bucatele de cascaaval fara sare rase.peste se pune un geam apoi se pune capacul cutiei care aare rolul de a pastra umiditatea.temperatura necesara culturii este de 18-24grade C.
Mod de pastrare
a) Grindalul e folosit mai ales pentru hranirea puietului. Pentru a face o cultura de grindal va trebuie o cutie cu capac. Eu folosesc caselore de inghetata (25/15 cm). Sa nu neglijati capacul. Fiindca, in afara de faptul ca tine umezeala, nu o sa aveti surpriza ca vara sa gasiti in cultura niste viermisori numai buni de pus in ac la undita. Ca substrat , cel mai indicat este muschiul de copac. Nu va sfatuiesc sa folositi burete. Chiar daca pare mai simplu, va asigur ca nu este. Acesta trebuie bine spalat (adica f bine) dupa care il fierbem cam 10 minute si il spalam din nou. Muschiul astfel prelucrat il tasam in cutie, dupa care facem cateva gropite in el. La o cutie de genul specificat, faceti 4 asemenea gropite (cate una in fiecare colt). In acestea vom pune hrana. In locul gropitelor puteti sa faceti un canal prin mijloc pe toata lungimea cutiei. In acest canal puneti hrana din loc in loc. Si mai tineti minte ca muschiul trebuie sa fie tot timpul umed.
Deasupra muschiului punem un geam care sa il acopere pe inteaga sa suprafata. De pe acest geam vom recolta viermisorii. Ca hrana, in cartea albastra se specifica: fulgi de ovaz, cartofi fierti si cascaval ras (fara sare). Acuma nu stiu cati dintre voi au sa hraneasca niste viermi cu cascaval (si fara sare). Nici nu va sfatuiesc. Eu nu ii hranesc cu nici una din sortimentele amintite. Folosesc galbenus de ou fiert tare. Un galbenus tine cam 1-2 saptamani la o cultura de marimea specificata. E de preferat ca galbenusul (care nu e folosit) sa fie tinut in frigider.
Mai multe informatii despre modul de pastrare la C_Romi@yahoo.com
|